• بستيون نات برقي ايران خودرو

اصلاح قیمت خودرو برای مشتریان جدید

بررسی بستیون نات برقی ایران خودرو (Bestune NAT)

16 اردیبهشت 1404 11:04

قیمت جدید بستیون NAT برقی در سال 1404

اردیبهشت 1404: شرکت ایران خودرو، قیمت جدید خودروی برقی Bestune NAT با کدکلاس 73301 را مطابق جدول زیر اعلام کرده است:

جدول تغییرات قیمت بستیون نات برقی
زمان قیمت‌گذاری نرخ مصوب
مرداد 1403 1,197,000,000
آذر 1403 1,198,243,000
فروردین 1404 1,211,451,000
اردیبهشت 1404 1,212,076,000

*قیمت‌ها برحسب تومان بوده و رُند شده است.

رونمایی تاکسی برقی بستیون در نمایشگاه تهران

بهمن 1402: بستیون نات، تاکسی برقی ایران خودرو، در نمایشگاه خودرو تهران 1402 رونمایی شد. این خودرو در کلاس مینی ون قرار دارد و کاملا مناسب ناوگان تاکسیرانی خواهد بود.

قرار است بستیون نات جایگزین پاک برای ون‌های فرسوده است. یک موتور برقی 161 اسب‌بخاری برای آن در نظر گرفته شده و برد حرکتی‌اش 425 کیلومتر است.

بستیون NAT؛ دومین تاکسی برقی ایران خودرو

آذر 1402: گروه صنعتی ایران خودرو، براساس راهبردهای وزارت صمت در تامین خودروهای برقی برای ناوگان حمل و نقل عمومی، افزون بر طراحی محصول برقی داخلی که با خودروهای تارا و ری‌را برای نخستین بار در صنعت خودرو کشور صورت گرفته است، به منظور سرعت بخشی به فرآیند نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی، به تامین تاکسی برقی از برندهای معتبر و باکیفیت اقدام کرده است.

دومین تاکسی برقی ایران خودرو، از برند چینی فاو بستیون است که دارای امکانات ایمنی و رفاهی مطلوبی برای تاکسی‌داران و مسافران بوده که به طور حتم می‌تواند رضایتمندی آنان را به دنبال داشته باشد.

تاکسی برقی ایران خودرو دارای استانداردهای به‌روز بوده و مجوزهای لازم برای شماره گذاری و ورود به ناوگان تاکسی‌رانی را دریافت کرده است. این محصول دارای باتری لیتیوم فسفات است که در ۳۰ دقیقه می تواند تا ۸۰ درصد شارژ شده و با یک بار شارژ قابلیت پیمایش تا ۴۲۵ کیلومتر را دارد.

فاو بستیون NAT به موتور برقی ۱۶۱ اسب بخاری با حداکثر گشتاور ۱۵۵ نیوتن متر مجهز شده است. ابعاد آن نیز به ۴۴۵۰ میلی‌متر طول، ۱۸۴۰ میلی‌متر عرض و ۱۶۸۰ میلی متر ارتفاع و فاصله دو محور ۲۸۵۰ میلی متر می‌رسد. بنابراین فضای بسیار مناسبی برای سرنشین و بار وجود دارد و مسافران هنگام پیاده و سوار شدن راحت هستند.

امکانات و تجهیزات آن عبارتند از فرمان برقی، صندلی‌های چرمی شش حالته با تهویه و حالت استراحت برای راننده و چهار حالته برای سرنشین، اهرم تعویض دنده الکترونیکی، سامانه بازیابی انرژی ترمز و گرمای اضافی، سامانه کنترل پایداری و کنترل کشش، ترمز اضطراری، سامانه کمک حرکت در سربالایی، سامانه جلوگیری از واژگونی، کروز کنترل، سامانه پایش فشاد باد تایرها، ترمز پارک برقی، اتوهلد، در عقب سمت راست کشویی برقی و چراغ‌های جلو تمام LED. همچنین ضمانت ارائه خدمات پس از فروش کیفی و در دسترس، مهم‌ترین مزیت عرضه این خودرو برقی به تاکسی‌رانان به شمار می‌رود.

ایران خودرو آمادگی دارد تا با سرعت بالا، نسبت به ورود این تاکسی به شبکه تاکسی‌رانی کشور اقدام کند.  پیش از این ایران خودرو تاکسی برقی لونا GRE را معرفی کرده است که ورود آن به ناوگان تاکسی‌رانی در کنار برند بستیون می‌تواند تاثیر زیادی در رفاه رانندگان، مسافران و شهروندان و کاهش آلایندگی‌ها در کلانشهرها داشته باشد.

قیمت خودرو
دیدگاه کاربران
منفرد123 1404/3/3
احساس میکنم پس از سالها با خریدن این ماشین از شرکت داخلی و با کیفیت بالا چون صادراتی هم هست ...با خیال راحت چیزی در پاچه مبارکم فرو نکردن به شدت با کیفیت هست به امید بیشتر شدن ایستگاههای شارژ البته برای مسافرت ..بنده فقط در منزل با خیال راحت شارژ میکنم اطلاعات عوام در مورد این خودرو ها کم هست و با اینکه یک بار هم پشت ماشین ننشستن خیلی راحت اظهار نظر میکنن
پاسخ
0
0
1
1347ag 1404/2/28
لطفا بفرمایید میشه خونه شارژ کرد درضمن مثلا ما میخوایم بریم مشهد کجا شارز کنیم باید توراه بذاریم و بریم
پاسخ
1
0
0
salamattiii 1404/2/31
در منزل میشه شارژ کرد فقط برای مسافت های طولانی فعلا یکم مشکل داره تا ایسگاه شارژ اضافه کنن
0
1
تولائی 1404/2/27
منم دارم خودرو وحشتناکیه برای داخل شهر
پاسخ
1
1
0
K7R 1404/3/3
شما این خودرو را ندارید که اینجوری میگید واقعا برای شهر خودروی عالی ای هست مصرفش داخل شهر خیلی کمتر از اتوبان برعکس خودرو های بنزینی
0
1
mahdy dardashty 1404/2/25
من از ماه اسفند این خودرو را دارم و حدود 2000 کیلومتر تا به الان با این ماشین کارکردم. همیشه هم در منزل شارژش کردم. بی نهایت رانندگی بی صدا و ارام، جادار، شتاب وحشتناک بالا، استهلاک صفر و هرچه تعریف کنم کم گفتم. فقط امیدوارم ایستگاه های شارژ سریع را توسعه دهند .
پاسخ
0
0
1
Mahmoodrhbr 1404/2/25
نیروگاههای گازی با سیکل ترکیبی راندمانی بالای ۶۰ تا ۷۰ درصد دارن، که در مقایسه با موتورهای بنزینی با راندمان نهایت ۳۰ درصد و دیزلی با راندمان ۴۰ درصد ، این مسئله رو توجیه میکنه که ما سوخترو توی نیروگاه بسوزونیم و باهاش برق حمل و نقل رو تامین کنیم. مضاف بر اینکه دور کردن خودروهای درون سوز از شهرها تاثیرات محیط زیستی و سلامتیش به اندازه ی کافی توجیه پذیر هستن.
پاسخ
0
0
1