تصویب آییننامه واردات خودرو جانبازان
فروردین 1404: آیین نامه واردات خودرو جانبازان در سال ۱۴۰۴ با تعیین نرخ سود صفر بازرگانی، تعیین سقف ارزش خودرو و دیگر شرایط و جزییات اعلام شد.
»» دانلود آیین نامه واردات خودرو جانبازان (PDF) ««
هیئت وزیران در جلسه 1404/01/27 به پیشـنهاد وزارت صمت، با همکارى بنیاد شهید وامور ایثارگران، بانک مرکزى جمهورى اسـلامى ایران و وزارت امور اقتصادى و دارایى، و به استناد بند (ب) تبصره (6) ماده واحده قانون بودجه سال 1404 کل کشور، آیین نامه اجرایى بند یادشده را به شرح زیر تصویب کرد؛
آیین نامه اجرایى بند (ب) تبصره (6) ماده واحده قانون بودجه سال 1404 کل کشور
«ماده 1- در این آیین نامه، اصطلاحات زیر در معانى مشروح مربوط به کار مىروند؛
1- وزارت: وزارت صنعت، معدن و تجارت.
2- بنیاد: بنیاد شهید و امور ایثارگران
3- بانک مرکزى: بانک مرکزى جمهورى اسلامى ایران.
4- بانک عامل: هریک از بانک های جمهوری اسلامى ایران به تشـخیص واعلام بانک مرکزى.
5-کمیسیون: کمیسیون پزشکى بنیاد.
6- شرکت: کلیه شرکت هاى خودروسازى داخلى یا داراى مجوز از وزارت، حسب مورد
7- خودرو: خودروهای ســـوارى مناسـب و خودکار (اتوماتیـک) داخلـى یا وارداتـى (حسب مورد) متناسب با وضعیت جانبازى مشمول.
8- مشمولین واردات خـودرو: جانبازان پنجاه درصد(50%) و بالاتر که درسنوات گذشـته از تسهیلات موضوع ماده (45) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران مصـوب 1386 اسـتفاده ننموده اند.
9- مشـمولین خودروهـایى داخلى: جانبازان بیست وپنج درصد (25%) الى چهل ونه درصد (49%) که به تشخیص کمیسیون، از نظر جسمى محدودیت حرکتــى دارند، همسـر و فرزندان شاهد و آزادگانى که به تشخیص کمیسیون، معلول شناخته می شوند.
10- تبصره (6): تبصره (6) ماده واحده قانون بودجه سال 1404کل کشور.
ماده 2- در این آیین نامه ، ملاک درصد جانبـازى، نوع جانبازى (جسـمى - حرکتى) و معلولیت، نظریه کمیسیون است.
ماده 3- بنیاد موظف است ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ این آیین نامه، فهرسـت مشمولین را تدوین و به ترتیب اولویت به وزارت اعلام نماید.
ماده 4- وزارت مکلف است از تاریخ ارسال فهرست مشمولین از ســوى بنیـاد و براسـاس ظرفیت های اعلامى توسط شرکت، حداکثر ظرف سه ماه پس از واریز صددرصـد(100%) بهاى خودرو نسبت به تحویل خودرو اقدام نماید.
ماده 5- در صورت فوت مشمولین پس از احـراز شـرایط توسط بنیاد، ورثه متوفى قائم مقام ایشان در تکمیل فرایند واگذارى خودرو و تحویل آن مى باشند.
ماده 6- بانک مرکزى موظف است طبق اعلام صورت گرفته از سوى شرکت، از طریق بانک هاى عامل و پس از اخذ تضامین قانونى از مشـمولین خودروهاى داخلى، مبادرت به پرداخت تسهیلات قرض الحسنه موضوع تبصره (15) به میزان مندرج در این آیینن امه در اقساط (60) ماهه و با کارمزد حداکثر چهار درصد (4%) در وجه شرکت اقدام نماید. مبدأ شـروع اقـساط تسهیلات، یک ماه پس از تحویل خودرو مى باشد.
ماده 7- مشمولین مى توانند کل یا بخشـى از بهای خودرو رابه صورت نقدى پرداخت نمایند و عدم دریافت تسهیلات بانکى موضوع این آیین نامه، مانع استحقاق مشـمولین از دریافت خودرو نخواهد بود.
تبصره- مشمولین واردات خودرو مـى توانند با انصراف از واردات، نسبت به دریافت خـودروى داخلى بدون نوبت و با واگذارى فورى بهره مند شوند.
ماده 8- استفاده از دیگر تسهیلات خرید خودرو با نرخ مصوب هیئت عالى بانک مرکزى خارج از چهارچوب این آیین نامه، مانع دریافت این تسهیلات نخواهد بود.
ماده 9- بانک مرکزى، مسـئول نظارت و پیگیرى تکالیف بانک هاى عامل اسـت و وزارت، مسئول نظارت و پیگیرى تکالیف محول به شرکت ها در این آیین نامه مى باشد.
ماده 10- واگذارى خودروى داخلى به مشمولین براساس اولویت زیر مى باشد:
1- مشمولینى که بدون استفاده از تسهیلات، بهاى خودرو را نقدأ پرداخت نمایند.
2- جانبازان بیست و پنج درصد (25%) تا چهل و نه درصد (49%) که به تشـخیص کمیسیون از نظر جسمى محدودیت حرکتـى دارند، با رعایت اولویت تعیین درصد جانبازى تا پایان سال 1403.
3- آزادگانى که به تشخیص کمیسیون، معلول شناخته مى شوند.
4- فرزندان شهدا که به تشخیص کمیسیون، معلول شناخته مى شوند.
5- همسران شهدا که به تشخیص کمیسیون، معلول شناخته مى شوند.
ماده 11- مشـمولینى که از امتیازات واگذاری خودروی موضـوع مـاده (45) قانون جامع خدمات رسانى به ایثارگران مصوب 1386 یا بودجه هاى سـنواتى اسـتفاده کرده اند، مشـمول واگذارى خودروى داخلى نمى باشند.
ماده 12- شرکت موظف است طبق فهرست اعلامى از سـوى وزارت اســامى و مشخصــات مشمولین خودروى داخلى را به همراه اعلامیه بهاى خودروى تخصیص یافته به بانک عامـل تعیین شده ارسال کند و حداکثر ظرف سه ماه پس از واریزى صد در صد (100%) بهاى خودرو نسبت به تحویل خودروى تخصیص یافته به مشمول اقدام نماید.
ماده 13- مبلغ سی و پنج هزار میلیارد (35.000.000.000.000) ریال تسـهیلات قرض الحسنه که در صورت افزایش عملکرد جذب منابع قابل افزایش است، به موضوع خرید خودروی داخلى توسـط بانک مرکــزى از طریق بانک های عامل اختصـاص می یابد. میزان تسهیلات اعطایى به هریک از مشمولین جهت خرید خودروى داخلى تا سقف مبلغ سه میلیارد و پانصد میلیون (3.500.000.000) ریال به صورت فردى و فارغ از قیمت خودرو مى باشد. پرداخت باقى مانده بهاى خودرو مازاد بر تسهیلات اعطایى به عهده مشمول است. بانک عامل موظف است طبق اعلام شـرکت، پس از اخذ تضامین قانونى از مشمولین و همزمان با واریز متقاضى (حداکثر یک ماه قبل از تاریخ نوبت تعیین شده براى تحویل) نسبت به پرداخت تسهیلات در وجه شرکت اقدام نماید.»
جزئیات واردات فردی خودرو جانبازان اعلام شد
آذر 1403: جزئیات واردات خودرو توسط جانبازان به صورت فردی اعلام شد. بر این اساس، ارز لازم برای واردات خودرو جانبازان صرفا از محل ارز صادرات خود و دیگران خواهد بود. همچنین امکان واردات خودرو 2500 سی سی هم توسط جانبازان به صورت فردی فراهم شده است.
نکات جدید آیین نامه واردات خودرو جانبازان
آبان 1403: سعید اوحدی، رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران، اظهار داشت: مطابق لایحه بودجه 1404، وزارت صنعت، معدن و تجارت مکلف است به جانبازان 50 درصد و بالاتر که در سالهای گذشته از تسهیلات موضوع ماده 45 قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران استفاده نکردهاند، با معرفی از سوی بنیاد شهید و امور ایثارگران، مجوز واردات یک دستگاه خودرو متناسب با وضعیت جانبازی ایثارگر با رعایت قوانین و مقررات ارائه کند.
وی افزود: قانون تحویل خودرو به جانبازان بالای 50 درصد که دارای مشکل حرکتی هستند، سال 1402 به تصویب رسیده اما به آن عمل نشد. ولی 10 روز پیش آییننامه واردات خودرو جانبازان مشمول مجدد در صحن هیات دولت به تصویب رسید و موانعی که وجود داشت کاملا برداشته شد.
به گزارش ایرنا، سه موضوع اساسی «تامین ارز، هزینه ثبت سفارش و قرارداد» مانع فرآیند تحویل خودروی جانبازان بالای 50 درصد بود که با دستور وزیر صمت حذف و برطرف شد. یکی دیگر از مشکلات بین شرکتهای واردکننده خودرو و جانبازان، دریافت 15 درصد هزینه کارگزاری بود که در جلسه با مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت این میزان به 10 درصد تقلیل پیدا کرد که اتفاق بسیار خوبی برای فرایند اجرایی شدن این قانون بود.
عدم تغییر شرایط واردات خودرو جانبازان در 1404
آبان 1403: بخش نخست لایحه بودجه سال 1404، روز سهشنبه (اول آبانماه) توسط رئیس جمهور، دکتر پزشکیان، به مجلس شورای اسلامی تقدیم شد که یکی از موارد، آیین نامه واردات خودرو جانبازان در سال 1404 بوده است.
طبق متن پیشنهادی دولت، در سال 1404 هیچگونه تغییری در متن آیین نامه واردات ماشین جانبازان اعمال نشده و بر همین اساس، فرآیند واردات این خودروها در سال 1404 نیز همچنان ادامه خواهد داشت. در متن لایحه بودجه 1404 چنین آمده است:
« وزارت صنعت معدن و تجارت مکلف است با معرفی بنیاد شهید و امور ایثارگران به جانبازان 50 درصد و بالاتر که در سنوات گذشته از تسهیلات موضوع ماده 45 قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران استفاده نکردهاند، مجوز واردات یک دستگاه خودرو متناسب با وضعیت جانبازی ایثارگر با رعایت قوانین و مقررات ارائه کند. در خصوص سایر مشمولان قانون مذکور از محل تسهیلات قرض الحسنه این بند برای خرید خودروی داخلی اقدام میشود.
آیین نامه اجرایی این بند به پیشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت با همکاران بنیاد شهید و امور ایثارگران، بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی به تصویب هیات وزیران میرسد ».
چه اقداماتی برای واردات خودرو جانبازان انجام شده؟
اسفند 1402: پس از طرح درخواستی در راستای تسریع واردات خودرو جانبازان، اقدامات انجام شده در این موضوع تشریح شد. خلاصه اقداماتی که برای واردات خودرو جانبازان انجام شده، به شرح زیر است:
1- با توجه به نتایج سلسله نشستها و جلسات متعدد با حضور معاون وزیر و رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران، معاون وزیر و مدیرعامل سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، بنیاد شهید و امور ایثارگران و اعضای شبکه ملی ایثارگران، با عزم جدی مقام عالی وزارت و درخواست رسمی بنیاد شهید و امور ایثارگران، موضوع اصلاح تصویبنامه شماره 85983/ت 61254هـ تاریخ 18 مرداد 1402 هیأت وزیران در دستور کار کمیته فرعی و کارگروه تخصصی دفتر هیأت دولت قرار گرفت و پس از بررسیهای لازم به تصویب رسید.
2- نظر به این که فهرست اولیه مربوط به جانبازان عزیز 50 درصد و بالاتر از طرف بنیاد شهید و امور ایثارگران تهیه و به سازمان توسعه تجارت ایران ارسال شده بود، لذا بر اساس تصمیمات متخذه در جلسات مشترک، مجری سامانه یکپارچه تخصیص خودرو (شرکت ایران فاوا گسترش) نسبت به ایجاد درگاه اختصاصی به نشانی Janbazan.salcauto.ir برای ثبتنام و انتخاب خودروهای وارداتی اقدام کرد.
٣- بنیاد شهید و امور ایثارگران با هماهنگی وزارت متبوع و سازمان توسعه تجارت ایران نسبت به ارسال پیامک و اطلاعرسانی برای انجام ثبتنام و انتخاب خودروهای وارداتی در مرحله اول برای تمامی جانبازان عزیز مشمول اقدام کرد.
4- انجام فرآیند ثبتنام در سایت مذکور در سه سطح جانبازی به صورت تفکیکی از تاریخ 5 بهمن 1402 لغایت 13 بهمن 1402 اجرایی شد.
5- پس از ابلاغ رسمی تصویبنامه اصلاح ماده (17) و حذف ماده (20) آییننامه اجرایی از سوی معاون اول رئیس جمهور، بنیاد شهید و امور ایثارگران فهرست اسامی بازنگری شده و نهایی را برای ثبت نام مرحله اول به سازمان توسعه تجارت ایران ارسال کرد.
6- سازمان توسعه تجارت ایران با همکاری مجری سامانه یکپارچه تخصیص خودرو (شرکت ایران فاوا گسترش)، بارگذاری فهرست جدید را در سامانه انجام داد و بازگشایی سامانه یکپارچه اجرایی شد.
٧- با توجه به تغییرات ایجاد شده در سطوح جانبازی جانبازان و جانبازان جا مانده در مرحله اول ثبتنام، مقرر شد ویرایش اطلاعات و بازگشایی سایت در هفته اول اسفند برای هر سطح جانبازی در دو روز (جمعا شش روز) صورت پذیرد.
8- با هدف تحقق بند (7) گزارش و انجام ویرایش خودروهای وارداتی انتخابی در مرحله اول ثبتنام سامانه یکپارچه تخصیص خودرو از تاریخ پنجم لغایت 11 اسفند بازگشایی شد.
٩- پیشبینی شد، چنانچه در زمانهای تعیین شده، به هر دلیلی بعضی از جانبازان موفق به ثبتنام و ویرایش انتخاب خودروی وارداتی نشدند، با اعلام رسمی بنیاد شهید و امور ایثارگران، فرصت ثبتنام دیگری برای آنها فراهم شود.
10- مقرر شد، معاون وزیر و رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران با همراهی معاون وزیر و رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران، جلسهای را در خصوص موضوع تخصیص و نرخ ارز مورد نیاز برای ثبت سفارش خودروهای وارداتی با حضور رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران هماهنگ کند.
١١- مرحله ثبت سفارش و تخصیص ارز برای جانبازان، پس از اعلام نتایج جلسه با رئیس بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران انجام خواهد شد.
تغییراتی جدید در آیین نامه واردات خودرو جانبازان
بهمن 1402: بعد از پیشنهاد بنیاد شهید مبنی بر اصلاح برخی از جزییات آیین نامه واردات خودرو ایثارگران و جانبازان، هیات دولت نیز در تاریخ 1402/11/11 اصلاحیه آیین نامه واردات خودرو جانبازان را به تصویب رسانده است.

همانطور که در تصویر فوق نیز مشاهده میکنید، جزییات اصلاحیه آیین نامه واردات خودرو جانبازان، به شرح زیر است:
1. تبصره زیر به ماده (10) الحاق میشود:
«تبصره - نظام اولویت دهی امکان واردات خودرو توسط جانبازان متناسب با درصد جانبازی و همچنین منابع و ظرفیتهای موجود خواهد بود.»
2. در بند (1) ماده (17) پس از عبارت «قطع نخاع» عبارت «یا نابینایی دو چشم یا ترکیب دو آسیب از آسیبهای مذکور» اضافه و تبصره زیر به ماده مذکور الحاق میشود:
«تبصره - جانبازان میتوانند با توجه به غیرتجاری، بودن بدون کارت بازرگانی پس از ثبت سفارش با تشخیص و تأیید بنیاد شهید و امور ایثارگران راساً نیز اقدام به واردات خودرو طبق شرایط بند (1) این ماده نمایند مشروط به اینکه خودروی وارداتی دارای تأییدیه های فنی سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان ملی استاندارد ایران و خدمات پس از فروش باشد.»
3. ماده (20) آیین نامه واردات خودرو جانبازان حذف شد.
پیشنهاد اصلاحیه آیین نامه واردات خودرو جانبازان
آذر 1402: سیدامیرحسین قاضیزاده هاشمی، رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران، در نامهای به محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهور، پیشنهاد اصلاحیه آیین نامه واردات خودرو جانبازان سال 1402 که مردادماه امسال ابلاغ شده را ارائه داده است که براساس آن، ماده 17 آیین نامه، باید تغییر یابد و ماده 20 آیین نامه نیز باید حذف گردد.
براساس این اصلاحیه، در ماده 17 آئیننامه واردات خودرو ایثارگران، لازم است قید شود که علاوه بر شرکتها، امکان انجام کلیه مراحل واردات توسط شخص متقاضی یا وکیل وی نیز امکانپذیر باشد. متن پینشهادی بنیاد شهید، به این صورت است:
«وزارت صمت مکلف است نسبت به صدور مجوز یک دستگاه خودرو نو یا کارکرده تا سقف پنج سال به شرکتهای خودروسازی داخلی یا شرکتهای مورد تأیید این وزارت یا جانباز متقاضی یا وکیل رسمی او با رعایت قوانین و مقررات مربوط متناسب با وضعیت جانبازان مشمول (با معرفی بنیاد) به انضمام قطعات و تجهیزات مورد نیاز برای مناسب سازی خودرو اقدام نماید»
همچنین در این نامه، درخواست حذف ماده 20 آیین نامه واردات خودرو شده که درباره خرید و فروش خودروهای وارداتی جانبازان است. ماده 20 آیین نامه چنین میگوید:
«مشمولان واردات خودرو به مدت 5 سال، حق فروش رسمی، عادی یا وکالتی خودروی وارداتی را ندارند و مراجع ذیربط از جمله دفاتر ثبت اسناد رسمی و فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران مکلفند اقدامات قانونی لازم از جمله عدم تعویض پلاک جهت جلوگیری از این موضوع و توقیف خودرو را انجام دهند و مسئولیت تخطی از آن به عهده فروشنده است.»
متن آیین نامه واردات خودرو ویژه جانبازان
مرداد 1402: محسن بزرگی، معاون حقوقی و امور مجلس بنیاد شهید و امور ایثارگران، در نشست با تشکل ایثارگری خانه نور (جانبازان بصیر) درباره آئین نامه واردات خودرو ویژه جانبازان گفت بنیاد شهید ظرف یک ماه طبق ماده 3 آئین نامه واردات خودرو اسامی جانبازان واجد شرایط دریافت خودرو را به وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام میکند و این وزارتخانه هم مکلف است واردات خودرو را به این عزیزان اختصاص دهد و حق مکتسبه برای جانبازان ایجاد میشود. اگر چه این مصوبه برای سال 1402 است اما اگر به همه این جانبازان امسال واردات خودرو اختصاص داده نشود سال بعد باید به این عزیزان تعلق بگیرد.
دانلود آیین نامه واردات خودرو ویژه جانبازان (PDF)
وی با تاکید براینکه مجلس شورای اسلامی از ظرفیت کارشناسی بنیاد شهید و امور ایثارگران در قانونگذاری ویژه قشر ایثارگران بهره ببرد، گفت: در بررسی این آئین نامه اتفاقات خوبی رقم خورد و سیاست انقباضی دولت در واردات خودرو تغییر یافت؛ طوری که یک لایحه اصلاحی اصلاح قانون ساماندهی صنعت خودرو به مجلس ارائه و مجلس هم آن را در قالب دو فوریت تصویب کرد. دولت از منع ورود خودرو به تجویز واردات آئین نامه را تغییر داد و دیگر انتقال فناوری و منع ورود خودروی کارکرده در آئین نامه قید نشده بود. از طرفی دیگر برای جانبازان بالای 50 درصد امتیازات ویژه درنظر گرفته شد. از جمله این امتیازات اختصاص تسهیلات بیش از 20 هزار یورو برای واردات خودرو توسط جانبازان بالای 50 درصد بود که این جانبازان به سه دسته تقسیم شدهاند. ارزش خودروی وارداتی در کشور مبدأ برای جانبازان هفتاد درصد (دو پا یا دو دست قطع از مچ یا قطع نخاع) تا سقف 35 هزار یورو، سایر جانبازان 70 درصد تا سقف 30 هزار یورو و برای جانبازان 50 تا 69 درصد تا سقف 25 هزار یورو است.
آقای بزرگی گفت مورد بعدی سود بازرگانی صفر درصد است. از آنجا که به 80 تا 90 درصد خودرو سود بازرگانی تعلق میگیرد و مالیات و عوارض گمرکی بخشهای دیگر سود گمرکی است، براین باور بودیم این سود را برای جانبازان به 50 درصد یا صفر برسانیم و این پیشنهاد را در دولت مطرح کردیم. قرار شد در جلسه اصلی دولت موضوع بررسی شد و به صحن دولت برود که با توجه به نگاه آقای رئیسی به جامعه ایثارگری، ایشان سود صفر درصد را انتخاب کردند. سومین موضوع بحث با بانک مرکزی بود که دولت او را مکلف به تأمین ارز مورد نیاز جانبازان کرد و این سه امتیاز به جانبازان تعلق گرفت.
جانبازان حاضر در نشست با قدردانی از معاونت حقوقی بنیاد بابت پیگیری حق و حقوق ایثارگران نسبت به ارز اختصاص یافته برای واردات خودرو، عدم حق فروش خودرو قبل از 5 سال، حق پرستاری بعد از شهادت جانباز و همچنین حذف مصوبه اعطای زمین به فرزندان شهدا و جانبازان قید شده در برنامه پنجم توسعه گلایه داشتند.
آییننامه واردات خودرو ایثارگران تصویب شد
مرداد 1402: امیرحسین قاضی زاده هاشمی، رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران، اعلام کرد با پیشنهاد بنیاد شهید و امور ایثارگران، آیین نامه خودروی ایثارگران به تصویب رسید. واردات خودروی جانبازان بالای 50 درصد بدون پرداخت سود بازرگانی انجام خواهد شد.
وی توضیح داد با پیشنهاد بنیاد شهید آیین نامه اجرایی بند "و" تبصره 7 قانون بودجه 1402 کل کشور مبنی بر اجازه واردات خودرو برای جانبازان 50 درصد به بالا و برخورداری از خودروی داخلی برای سایر افراد مشمول ماده 45 قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران به تصویب رسید که بر این اساس، سود بازرگانی افراد مشمول واردات خودرو برای جانبازان بالای 50 درصد با نرخ صفر محاسبه میشود. سایر افراد مشمول ماده 45 قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران میتوانند از تسهیلات بانکی برای خرید خودروی داخلی بهرهمند شوند. جزئیات این آیین نامه متعاقبا اعلام خواهد شد.
اخبار خودرو جانبازان و معلولان
جدیدترین خبرها درباره خودروهای ویژه جانمبازان و معلولان، شرایط واردات خودرو جانبازان، نحوه دریافت پلاک خودرو برای معلولان و ... را در مقالات منتخب زیر مطالعه کنید:
. ثبت نام خودرو وارداتی جانبازان
. خرید و فروش حواله خودرو جانبازان
. شرایط دریافت پلاک خودرو معلولان
. جریمه پارک خودرو در محل پارک معلولان
. لیست خودروهای وارداتی برای جانبازان
نویسنده : مرتضی برجسته
منبع : باما