بر اساس آمارهای منتشرشده توسط گمرک، مجموع واردات خودرو و قطعات در 5 ماهه منتهی به مرداد 97 نسبت به مدت مشابه سال قبل 106 میلیون دلار بیشتر شده است. این در حالی است که تصور میشد با ممنوعیت واردات خودرو (به دلیل ارزبری بالا) خروج ارز از کشور کاهش پیدا کند. با اینوجود مشاهده میشود که خودروسازان نهتنها وابستگیشان به واردات قطعه کمتر نشده، بلکه صرفهجویی نزدیک به 400 میلیون دلاری حاصل از ممنوعیت واردات خودرو را پوشش داده و از آنهم 100 میلیون دلار بالاتر رفتهاند.
”باوجود صرفهجویی 355 میلیون دلاری حاصل از ممنوعیت واردات خودرو، واردات قطعات منفصله مورد استفاده خوردوسازان، 461 میلیون دلار بیشتر از سال گذشته ارزبری داشتند.“کاهش 70 درصدی واردات خودرو کامل
بر اساس آمارهای تجارت خارجی، در 5 ماهه نخست سال جاری بیش از 6000 خودرو سواری (CBU) وارد کشور شده است. بررسی آمارهای گمرک نشان میدهد تا پایان مردادماه سال جاری 6 هزار و 57 دستگاه خودرو با ارزش 162 میلیون و 815 هزار دلار به کشور وارد شده است. حجم موتور این خودروها کمتر از 2000 سیسی بوده است. واردات این نوع خودرو نسبت به مدت مشابه سال قبل با کاهش تقریبی 68 درصدی مواجه شده است. طی 5 ماهه نخست سال 1396 ارزش واردات خودرو به کشور بالغبر 518 میلیون دلار بود.
رشد 57 درصدی واردات قطعات
از سوی دیگر بررسی آمارهای تجارت خارجی نشان میدهد تا پایان مرداد ماه سال جاری ارزش دلاری قطعات منفصله به کشور بیش از 1267 میلیون دلار بوده که رشدی 57 درصدی نسبت به سال پیش را نشان میدهد. در این مدت قطعات منفصله خودرو با درصد ساخت داخل کمتر از 30 درصد با میزان واردات 880 میلیون دلاری با رشد 103 درصدی مواجه شده است. ارزش واردات این قطعات در مدت مشابه سال گذشته 432 میلیون دلار بود. قطعات منفصله برای تولید خودروهای با داخلیسازی بین 30 تا 50 درصد 183 میلیون دلار بود که نسبت به مدت مشابه سال قبل (117 میلیون دلار) 57 درصد کاهش داشت. همچنین قطعات منفصله برای تولید خودرو سواری با ساخت 50 درصد و بیشتر 203 میلیون دلار بود که نسبت به مدت مشابه سال پیش (255 میلیون دلار) با افزایشی 57 درصدی مواجه بود.
افزایش 100 میلیون دلاری واردات درمجموع
مقایسه دو آمار منتشرشده نشان میدهد در حالی واردات خودرو شدیداً کاهش پیداکرده ولی واردات قطعه با افزایشی شدید همراه شده است. به زبانی دیگر صرفهجویی ارزی خاصی در حوزه خودرو شاهد نبودهایم و افزایش واردات قطعه نزدیک به 440 میلیون دلار نسبت به مدت مشابه قبل افزایش پیداکرده است.
بر این اساس در حوزه واردات خودرو CBU نزدیک به 355 میلیون دلار ذخیره ارزی صورت گرفته است.
برخلاف واردات خودرو، قطعات افزایش چشمگیری داشت. در حوزه قطعات منفصله هم میتوان گفت هزینه ارزی 461 میلیون دلار افزایش یافته است. مجموع واردات قطعات منفصله در 5 ماهه به 1267 میلیون دلار میرسد که در مدت مشابه سال گذشته نزدیک به 805 میلیون دلار بود.
در حوزه خودرو و قطعات مجموعاً 1429 میلیون دلار واردات داشتهایم. این رقم در سال گذشته حدود 1323 میلیون دلار بود. با این اوصاف طرح ممنوعیت واردات خودرو باعث نشد صرفهجویی ارزی خاصی صورت بگیرد و حتی 106 میلیون دلار بیشتر از مدت مشابه سال پیش خودرو و قطعات به کشور وارد شده است.
به زبان دیگر ممنوعیت واردات خودرو که دلیل اصلی گرانی خودرو در ماههای گذشته بود، نه تنها باعث صرفهجویی ارزی نشده بلکه به دلیل افزایش واردات قطعه برای خودروسازان میبینیم که ارز بیشتری از کشور خارج شده است.
* عکس از ایرنا
نویسنده : مسلم تقوی
منبع : باما