اخبار تولید تایر در ایران
فروردین 1401: آمارهای جدید تولید تایر در سال 1400 بیانگر کاهش نسبی مجموع تولید تایرسازان ایرانی است. در سال 1400 بیش از 24 میلیون حلقه تایر به تولید رسیده که نسبت به سال 1399، کاهش 4 درصدی داشته است. به لحاظ وزن نیز در سال 1400، مجموعا 259 هزار تن در ایران تولید شده که نسبت به سال 1399، افت 5 درصدی دارد.
»» آمار تولید انواع تایر در سال 1400 ««
میزان داخلی سازی تایر سنگین در ایران
طی نشستی با اعضای شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی، سید رضا فاطمی امین، وزیر صمت، به اهمیت بخش حمل و نقل اشاره کرد و افزود که برنامههای آن در دست اجراست. وی تاکید کرد که هزینههای حمل و نقل بسیار مهم بوده و وزارت صمت با این موضوع مرتبط است.
طبق گفتههای فاطمی امین، 30 درصد لاستیک سنگین تولید داخل است که 20 درصد آن بایاس و 10 درصد دیگر رادیال است. تخصیص 30 درصدی لاستیک تولید داخل، مبتنی بر پیمایش خواهد شد و در حال نهایی شدن است.
وزیر صمت درباره نوسازی ناوگان نیز بیان کرد که توافقات لازم بین وزارت صمت و وزارت راه و شهرسازی نهایی شده و منتظر مصوبه شورای عالی اقتصاد میباشد.
آمار تولید تایر در 10 ماهه 1400
بهمن 1400: بررسی عملکرد و خروجی کارخانههای تایرسازی نشان میدهد که از ابتدای سال جاری تا پایان دیماه، 217 هزار و 426 تن تایر، معادل 20 میلیون و 161 هزار و 501 حلقه، تولید شد. این میزان، افت سه درصدی وزنی و چهار درصدی ارزشی را نسبت به سال گذشته نشان میدهد.
126 هزار و 77 تن از این تعداد به تایر خودروهای سواری اختصاص یافته، که 57.9 درصد کل تولیدات را در بر میگیرد. این میزان نسبت به سال گذشته حدود پنج درصد افت داشته است.
تولید تایرهای اتوبوسی، دو درصد کاهش یافته و به عدد 46 هزار و 983 تن رسیده است. اما تولید تایرهای باری 12 درصد افزایش یافته و به 23 هزار و 199 تن رسید.
تولیدات در سایر بخشها نیز به شرح زیر است:
- 2 هزار و 822 تن تایر کشاورزی سبک با افت 22 درصدی
- 14 هزار و 252 تن تایر کشاورزی سنگین با افت 5 درصدی
- 4 هزار و 92 تن تایر خودروهای راهسازی و صنعتی با افت 23 درصدی
- 15 هزار و 897 تن تایر موتور و دوچرخه با رشد 15 درصدی
- 8 هزار و 497 تن تیوب (بدون تغییر نسبت به سال گذشته)
- 5 هزار و 491 تن فلپ، تسمه نقاله و ...
ساماندهی وضعیت لاستیکهای باری وارداتی
آذر 1400: احمد کریمی، دبیر کانون انجمنهای صنفی کامیونداران، عنوان کرد که در گذشته نیز مشکلاتی مانند کیفیت پایین لاستیکهای وارداتی و قیمت بالای آنها، وجود داشت. طبق گفتههای وی، کامیونداران در سال 1397 با مشکل لاستیک مواجه نبودند و به اندازه کافی در بازار موجود بود؛ اما در خرداد 1397، بازار با کمبود شدید لاستیک رو به رو شد و واردکنندگان و تولیدکنندگان نیز در این باره کمکاری کردند.
بنابراین، مقرر شد تا از ظرفیتهای بازار استفاده شود؛ حتی تشکلها نیز توانستند با ارز 4200 تومانی لاستیک وارد کنند که سبب بهبود بازار شد و عرضه بر تقاضا پیشی گرفت. اما با حذف ارز 4200 تومانی در سال گذشته، بار دیگر قیمتها روندی صعودی را در پیش گرفت. دستور وزیر وقت راه و شهرسازی، دربارهی ترخیص لاستیکهای وارداتی باقیمانده در گمرک، در شهریور سال 1399 سبب شد تا قیمتها کمی متعادل شود؛ اما پس از مدتی، تنها به کامیونهای بندر امام و بندر عباس اختصاص پیدا کرد.
وی خاطرنشان کرد که لاستیک دولتی در بازار وجود ندارد و به دلیل عدم نظارت و کنترل دستگاههای نظارتی، قیمت لاستیک به شدت افزایش پیدا کرده است. البته لازم به ذکر است که وزرات صمت، از سال گذشته سعی دارد تا واردات و توزیع لاستیک از طریق سامانه جامع تجارت انجام شود؛ اما سودجویان لاستیک را دریافت و به قیمت آزاد عرضه میکنند. وی افزود که برای مثال، لاستیک داخلی با قیمت حدود 9 میلیون تومان، در بازار قیمتی کمتر از 12 میلیون تومان ندارد. همچنین لاستیک خارجی که باید با قیمت 14 میلیون تومان به دست مصرفکننده برسد، افزایشی 30 میلیون تومانی یافته است. بخشی از لاستیکها نیز به طور غیرقانونی وارد میشوند، که فاقد کیفیت و تاریخ انقضا هستند.
آقای کریمی عنوان کرد که طی دو جلسهی یک ماه و نیم پیش با وزیر راه، مسائل و مشکلات مطرح شدند که با مقاومت دستگاهها رو به رو شد؛ در نتیجه، مقرر شد تا جلسهای با وزیر صمت تنظیم شود.
رونق تایرهای تولید مصرف گذشته در بازار
آبان 1400: آقای کریمی (دبیر کانون کامیونداران) خبر داده که افزایش قیمت لاستیک باعث شده تا برخی رانندگان، به سراغ خرید تایرهای تاریخ مصرف گذشته (با قیمت کمتر) روی آورند. آقای کریمی همچنین گفته که اکثر این تایرها، متعلق به ناوگان نفتکش است چراکه براساس استانداردها، آنها مرتبا باید تایرها را تعویض کنند.
اما درحالیکه بسیاری از رانندگان، از نرخهای مصوب تایرها اطلاعی ندارند، شاهد فروش تایرها با چندبرابر قیمت واقعیشان در بازار آزاد هستیم. در صورتیکه رانندگان میتوانند از طریق سامانه کالا وزارت صمت، تایر موردنظرشان را خریداری کنند. در این سامانه، توزیع سیستمی انواع تایرهای سنگین و نیمهسنگین با سایز رینگ 14 اینچ و بالاتر، انجام میشود و تنها 9% مالیات و حدود 2% کرایه حمل، برای خریداران درنظر گرفته شده است. البته حتی با احتساب این هزینههای جانبی، قیمت برخی لاستیکها در این سامانه، حدود 2 برابر ارزانتر از قیمت بازار آزاد خواهد بود.
ثبت گارانتی برای تولیدکنندگان تایر
مهر 1400: ثبت شناسنامه گارانتی برای تمامی تولیدکنندگان تایر و تیوب، الزامی شد. آقای ایزدی (مدیرکل نظارت بر خدمات بازرگانی سازمان حمایت) با اعلام این خبر گفته که تایرسازان فقط تا ابتدای آبانماه 1400 برای گرفتن تاییدیه گارانتی از سامانه جامع تجارت (ntsw.ir) فرصت دارند و در غیر اینصورت، امکان ثبت سفارش واردکنندگان (جهت تامین مواد اولیه تولید تایر) وجود ندارد. آنطور که سازمان حمایت خبر داده، این کار با هدف شفافسازی در زنجیره تامین و توزیع لاستیک انجام شده است.
آمار تولید تایر در 5 ماهه 1400
شهریور 1400: آمار جدید تولید لاستیک نشان میدهد که تایرسازان ایرانی تا پایان مردادماه امسال 106 هزار تن لاستیک تولید کردهاند که تقریبا معادل میزان تولید آنها در مدت مشابه سال 1399 است.
نوع تایر | میزان تولید | درصد تغییر |
---|---|---|
سواری | 61.2 هزارتن | 57.6% افزایش تولید |
وانت | 11 هزارتن | 19% افزایش تولید |
باری و اتوبوس | 22.7 هزارتن | 7% افزایش تولید |
کشاورزی سبک | 1.5 هزارتن | 30% کاهش تولید |
کشاورزی سنگین | 7.6 هزارتن | 2% کاهش تولید |
راه سازی و صنعتی | 2 هزارتن | 16% کاهش تولید |
دوچرخه و موتور | 7.3 هزارتن | 19% افزایش تولید |
تیوب | 3.5 هزارتن | 5% افزایش تولید |
مجموع تولید | 106.2 هزارتن | 0.4% افزایش تولید |
طبق آمارهای منتشر شده وزارت صمت، بیشترین افزایش تولید در گروه تایرهای سواری و کمترین افزایش تولید نیز در گروه تایرهای کشاورزی سبک، رخ داده است.
آزادسازی صادرات تایر
شهریور 1400: انجمن صنفی صنعت تایر، طی ابلاغیهای که در تاریخ 14 شهریورماه صادر کرده، از آزاد بودن صادرات تایر خبر داده است. انجمن صنفی خبر داده که آزادسازی دوباره صادرات تایر، براساس تصمیم ستاد تنظیم بازار و با تصویب شورای عالی صادرات، انجام گرفته و البته دو شرط را هم برای تولیدکنندگان تایر اعلام کرده است. به این ترتیب که شرکتهای تولیدی فقط این میزان از حجم تولیداتشان را میتوانند صادر کنند:
- 10 درصد تایرهای سواری.
- 30 درصد تایرهای کشاورزی، راهسازی و صنعتی.
آمار تولید تایر در 4 ماهه 1400
مرداد 1400: با تولید بیش از 87 هزار تن انواع لاستیک از ابتدای 1400 تا پایان تیرماه، میتوان چنین گفت که تایرسازان ایرانی حدود 4% نسبت به مدت مشابه سال 1399 افزایش تولید داشتهاند. میران تولید انواع لاستیکها و همچنین درصد تغییر در تولید آنها نسبت به مدت مشابه سال قبل، عبارتند از:
- حدود 50.1 هزار تن تایر سواری (بدون تغییر)
- حدود 18.8 هزار تن تایر باری و اتوبوسی (افزاش 12 درصدی)
- حدود 9.2 هزار تن تایر وانتی (افزایش 25 درصدی)
- حدود 6.5 هزار تن تایر کشاورزی سنگین (افزایش 6 درصدی)
- حدود 5.8 هزار تن تایر دوچرخه و موتورسیکلت (افزایش 26 درصدی)
- حدود 3.3 هزار تن تیوب (افزایش 9 درصدی)
- حدود 1.2 هزار تن تایر کشاورزی سبک (کاهش 26 درصدی)
- حدود 1.6 هزار تن تایر راهسازی و صنعتی (کاهش 22 درصدی)
انتقاد از ممنوعیت واردات تایر به ایران
تیر 1400: حدود یکماه است که واردات برخی سایزهای تایر را به بهانه تولید داخلی آنها، ممنوع کردهاند ولی تبعات آن تا چندین ماه دیگر مشخص میشود. این حرف را آقای میرعابدینی (دبیر انجمن واردکنندگان لاستیک) گفته و ضمن انتقاد از تداوم ممنوعیت واردات، گفته که محدودیت واردات لاستیک برای رینگهای 13 و 14 و 15 اینچ درحالی اتخاذ شده است که هر کدام از این رینگها، حداقل 10 سایز مختلف داشته و شرکتهای داخلی، توانایی تولید همه آنها را ندارند.
طبق آمارهای آقای میرعابدینی، حدود 30 تا 35 درصد لاستیک خودروهای سواری باید از طریق واردات تامین شود. برای خودروهای سنگین نیز این مسئله، جدیتر بوده طوری که حدود 75% نیاز کشور به تایرهای سنگین، توسط واردات تهییه میشود.
دبیر انجمن واردکنندگان تایر، یکی دیگر از مشکلاتی که بر سر راه واردات تایر هست را موضوع چندنرخی بودن لاستیکها دانسته و گفته که راهاندازی سامانه جامع تجارت، روش خوبی برای توزیع لاستیک با ارز دولتی بود اما برای ارز نیمایی که تفاوت چندانی با ارز آزاد نشد، نه تنها سودی نداشت بلکه دردسرهایی را هم بوجود آورد.
عرضه تایر آرتاویل در بورس
تیر 1400: بعد از شرکتهای بارز و یزدتایر، شرکت بورس ایران در تاریخ 4 تیرماه خبر داده که سومین شرکت تایرسازی نیز به بورس آمده؛ شرکت «آرتاویل تایر» هماکنون 10 هزار تن از محصولاتش را به بورس فرعی آورده است.
عرضه تایر یزد در بورس
خرداد 1400: در تاریخ 12 خردادماه بود که باخبر شدیم بیش از 10 هزار تن از محصولات شرکت بارز، برای نخستینبار در بورس فرعی عرضه شده است. در تاریخ 28 خردادماه نیز سازمان بورس اعلام کرد که شرکت تایرسازی دیگری نیز وارد بورس فرعی شده است. شرکت یزد تایر (صنایع لاستیک یزد)، که هماکنون دومین تایرساز حاضر در بورس است، بیش از 14 هزار تن از محصولاتش را در بورس فرعی عرضه کرده است.
پیش از این نیز آقای فکری (مدیرعامل گروه صنعتی بارز) گفته بود که بدلیل عرضه محصولات این شرکت در بورس، متقاضیان جهت خرید مستقیم تایر میتوانند به بورس کالای ایران مراجعه کنند.
عرضه تایرهای بارز در بورس
خرداد 1400: برای شفافسازی قیمت تایر، برای نخستینبار لاستیکهای گروه صنعتی بارز و همچنین شرکت بارز کردستان، با مجموع بیش از 10 هزار تن، در بورس فرعی کالا عرضه شدند. آقای تنها (سخنگوی انجمن صنعت تایر) در اینباره گفته که هماکنون، عرضه لاستیک به این صورت است که تایر را به نمایندگیها میدهند و آنها هم باید در سامانه ثبت و سپس بفروشند. اما اگر عرضه در بورس کالا، نتیجهبخش باشد، میتوان این فرآیند را برای سایر تولیدکنندگان تایر نیز ادامه داد.
آقای تنها همچنین گفته که با توجه به افزایش هزینههای جانبی تایرسازان مانند دستمزد، بیمه، آب و برق و ... باید منتظر رشد قیمت لاستیک در آیندهای نزدیک باشیم.
پیش بینی افزایش تولید تایر در سال 1400
خرداد 1400: تولید انواع تایر در سال 1400 افزایشی بوده و احتمالا رشد 26 درصدی خواهد داشت. آقای تنها (سخنگوی انجمن صنعت تایر) با اشاره به این موضوع گفته که در چندسال اخیر، بازار اشباع شده اما تایرسازان بدلیل سیاستهای جدید، باید با حداقل سود ممکن یا حتی بدون سود، تایرها را بفروشند و به همین دلیل نیز نگران کاهش تولیداتشان هستند مگر آنکه راه برای صادرات، باز شود.
آقای تنها همچنین گفته که در بازار تایرهای باری، اتوبوسی و سواری، میزان تولید و موجودی، بیشتر از تقاضاست و مسئولان باید اجازه صادرات برخی تایرها (ازجمله تایرهای سواری و شاسیبلند) را بدهند.
مشکلات کامیونداران برای تهیه تایر سنگین
خرداد 1400: در چهل سال گذشته، کیفیت لاستیکهای داخلی کاهش یافته و به بهانه حمایت از تولید داخلی، نباید از جیب کامیونداران بزنیم. این حرفها را آقای کریمی (دبیر انجمنهای صنفی کامیونداران) گفته و گفته که با لاستیکهای بیکیفیت، نباید جان رانندهها را به خطر انداخت.
آقای کریمی ضمن اشاره به تداوم مشکلات کامیونداران برای تهیه لاستیک باکیفیت، گفته که کامیونداران باید خودشان تصمیم بگیرند که از لاستیک داخلی استفاده کنند یا از لاستیک خارجی. اما در شرایطی ویژه ماننده حمل مواد خطرناک و سوختی و همچنین در بخشهای حمل و نقل عمومی مانند اتوبوس و مینیبوسها، کیفیت لاستیک برای رانندگان بسیار مهم است.
البته برخی از تایرسازان ایرانی، مشکلات کیفیتی تولیداتشان را پذیرفتهاند و میگویند که خط تولید لاستیکهای چینی را راهاندازی میکنند. اما برای کامیونداران، اولویت با لاستیک اروپایی و سپس کرهای است. گزینه سوم آنها نیز لاستیکهای چینی خواهد بود اما بازهم بین لاستکیهای چینی و ایرانی، کامیونداران ترجیح میدهند که لاستیک چینی بخرند.
آقای کرمی همچنین افزایش قیمت لاستیک، در زمانیکه نرخ ارز کاهشی است را مشکل دیگر رانندگان خودروهای سنگین دانسته و گفته که بعنوان مثال، قیمت یک جفت لاستیک چینی در سال 99 و با ارز 28 هزار تومانی، حدود 12 میلیون تومان بود. اما همین لاستیک در سال 1400 و با قیمت فعلی ارز، قیمتش به حدود 15 میلیون تومان رسیده است.
ممنوعیت واردات تایر 13 تا 15 اینچ
خرداد 1400: وزارت صمت در تصمیمی جدید، واردات تایرهای پرمصرف، یعنی تایرهایی با رینگ 13 و 14 و 15 اینچ را ممنوع کرده است؛ تصمیمی که با هدف حمایت از تولید داخلی اتخاذ شده اما احتمالا بزودی دردسرساز میشود.
ماجرا از این قرار است که هرکدام از این تایرها، سایزبندیهای مختلفی دارند. به عنوان مثال تایرهای 13 اینچ حدود 11 سایز، تایرهای 14 اینچ حدود 10 سایز و تایرهای 15 اینچ نیز بیش از 20 سایز مختلف دارند. اما تولیدکنندگان داخلی، تنها تعداد محدودی از این سایزبندیها را تولید میکنند درحالیکه وزارت صمت، در تصمیم جدیدش، واردات همه سایزبندی این تایرها را ممنوع کرده است. به همین دلیل برخیها پیشبینی میکنند که اگر این تصمیم جدید وزارت صمت، اصلاح نشود، در ماههای آینده ممکن است با کمبود تایر در برخی سایزبندیها مواجه شویم و دوباره شاهد افزایش قیمت در سایزهای پرمصرف باشیم.
درکنار این موضوع، برخی کارشناسان بازار تایر معتقدند که وجود سامانه توزیع تایر، باعث ایجاد اختلاف قیمت در بازار شده است. ضمن اینکه تولیدکنندگان تایر، همچنان با ممنوعیت صادرات تایر هم مواجه هستند و نمیتوانند مازاد تولیداتشان را در کشورهای دیگر، به فروش برسانند. البته این نکته را هم فراموش نکنیم که وجود تعرفه 40 درصدی برای واردات تایر به ایران، باعث شده بود تا تایرهای وارداتی، به لحاظ قیمتی، رقیبی برای تایرهای داخلی نباشند. با درنظر گرفتن این سه نکته، مشخص است که مدیران وزارت صمت، میتوانستند تصمیماتی بهتر و کارآمدتر را اتخاذ کنند.
مشکلات تولید تایر سنگین در ایران
شهریور 1399: آقای صادقی نیارکی، معاون امور صنایع در وزارت صمت، در تاریخ 8 شهریورماه از آخرین وضعیت تولید و تامین لاستیک در کشور برای خودروهای سنگین و سواری خبر داده است.
طبق گفتههای آقای نیارکی، در سال 98 طرح تولید 300 هزار حلقه لاستیک سنگین (برای اتوبوس و کامیون) آغاز شده بود اما متاسفانه بدلیل شیوع کرونا، این طرح هنوز به مرحله تولید انبوه نرسیده است. دومین طرح وزارت صمت برای افزایش تولید داخلی لاستیک، راه اندازی خط تولیدی جدید در یکی از کارخانههای معروف تایرسازی است. البته این طرح نیز تا رسیدن به مرحله نهایی، حدود یکسال فاصله دارد ولی در صورت محقق شدن آن، سالانه میتوان 150 تا 200 هزار حلقه لاستیک سنگین تولید داخل را به بازار فرستاد.
بنابراین با اینکه مصرف سالانه لاستیک سنگین در کشور چیزی حدود 2 الی 2.2 میلیون حلقه است اما در صورت اجرای موفقیت آمیز این دو طرح، میتوان 65% این میزان را در داخل کشور، تامین کرد.
همچنین در بخش سواری نیز، بیشترین سهم واردات لاستیک مربوط به رینگهای 16 یا 17 اینچ و بزرگتر است که عمدتا برای خودروهای کراساور و شاسیبلندها کاربرد دارند.
قیمت لاستیک بارز در بازار
برای اطلاع از آخرین قیمت لاستیک بارز در بازار آزاد شامل قیمت لاستیک بارز پراید، قیمت لاستیک بارز سمند و سورن، قیمت لاستیک بارز پژو، قیمت لاستیک بارز تندر و ساندرو و ... مقاله قیمت لاستیک بارز را مطالعه کنید.
قیمت روز لاستیک خارجی و ایرانی
برای اطلاع از جدیدترین قیمت روز لاستیک ایرانی و لاستیک خارجی شامل انواع لاستیک مناسب پژو 206، پژو 405، پراید، کوییک، تیبا، سمند، ال 90 و ... مقاله قیمت روز لاستیک خارجی و ایرانی را مطالعه کنید.
نویسنده : مرتضی برجسته
منبع : باما
برای اطلاع از اخبار روز خودرو، ایمیل خود را وارد نمایید
آخرین اخبار دنیای خودرو از طریق ایمیل برای شما ارسال خواهد شد.