اخبار خودروهای گذر موقت و منطقه آزاد
ماجرای تردد پورشههای گذر موقت چیست؟
تیر 1401: در دیماه سال 1396، مرکز واردات و امور مناطق آزاد و ویژه بخشنامهای را به گمرکهای اجرایی ابلاغ کرد. در این بخشنامه آمده است که ورود موقت خودروهای سواری با برندهای پورشه، هامر، مازراتی، بوگاتی، خودروهای تشریفاتی و خودروهای لوکس امکانپذیر نیست. بنابراین گمرک نباید پروانه ورود موقت این خودروها را صادر کند. حتی تمدید مدت تردد آنها و موافقت با ورود این خودروها تحت «صحابت کارنه دوپاساژ» (مجوز ورود) ممنوع خواهد بود.
در سال 1397 معاونت فنی گمرک این ممنوعیت را تمدید کرد. اما اخیرا چند دستگاه خودرو پورشه با پلاک گذر موقت در سطح شهر دیده شده است. گمرک ایران درباره تردد این خودروها اعلام کرد که آنها غیرقانونی نیستند و مربوط به هموطنان مقیم اوکراین بوده که با بروز جنگ در این کشور، محل زندگی خود را ترک کردهاند. بنابراین با توجه به تاکیداتی که وزارت امور خارجه و مقامات کشور برای ایجاد تسهیلاتی برای چنین افراد داشتهاند، گمرک نیز اجازه ورود موقت خودرو را صادر کرده است. در حال حاضر سه دستگاه پورشه مجوز تردد دارند.
ممنوعیت واردات خودرو در مناطق آزاد
تیر 1401: سعید محمد، مشاور رئیسجمهور و دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری-صنعتی، اعلام کرد که مصوبه هیئت وزیران درباره ممنوعیت واردت خودرو به مناطق آزاد به قوت خود باقی است. این مصوبه در تاریخ 29 خردادماه سال 1398 اجرا شد و از آن زمان تاکنون، امکان واردات خودرو در مناطق آزاد وجود ندارد. موضوع واردات خودرو خارجی به مناطق آزاد کیش و قشم در ایام نزدیک به جامجهانی فوتبال قطر، هنوز در هیئت دولت مطرح و تصویب نشده است.
احتمال فروش خودروهای قاچاق در مناطق آزاد
خرداد 1401: آقای اجتهادی، رئیس سازمان اموال تملیکی، ضمن اشاره به بررسی بیش از 2 هزار خودرویی توسط این سازمان برای تعینن تکلیف آنها، گفته که در میان برخی از خودروهای قاچاق، مواردی وجود دارد که امکان شمارهگذاری یا امکان فروش از طریق مزایده را ندارند. همچنین خودروهای بالای 2500 سیسی نیز به شرط بازصادرات، فروخته میشوند.

آقای اجتهادی همچنین به اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در هیئت دولت اشاره کرده و گفته که در صورت تصویب آن، میتوان بخشی از خودروهای اموال تملیکی را بصورت مزایده، در اختیار سازمان مناطق آزاد قرار دهیم. برای خودروهای آمریکایی نیز پیشنهاد امحای فنی یا پرس آنها مطرح شده است. البته آقای اجتهادی این نکته را هم اضافه کرده که خودروهای گمرکی سازمان اموال تملیکی، در بوشهر و هرمزگان قرار دارند و باید توسط مراجع قضایی تعیین تکلیف شوند.
واردات نامحدود خودرو برقی به مناطق آزاد
اردیبهشت 1401: سعید محمد، دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه، درباره واردات خودرو به مناطق آزاد توضیحاتی را ارائه کرد. وی گفت که اکنون مناطق آزاد نیازمند خودرو هستند و این نیاز هنگام جام جهانی به اوج خود خواهد رسید.
طبق گفتههای مشاور رئیسجمهور، نحوه واردات خودرو توسط وزارت صمت تعیین میشود؛ مناطق آزاد میتوانند پس از اعلام شیوهنامه، به طور نامحدود خودرو برقی وارد کنند.
گذر موقتهایی که قاچاق شناخته میشوند
اردیبهشت 1401: طبق تبصره 2 ماده 141 آییننامه اجرایی قانون گمرکی، مسافران غیرمقیم ایران میتوانند با خودرو شخصی خود وارد کشور شوند و این خودروها پلاک گذر موقت را دریافت میکنند. نکات زیر درباره خودروهای گذر موقت بسیار حائز اهمیت است و باید مورد توجه قرار گیرند:
- طبق قوانین، هرگونه خرید و فروش خودروهای پلاک گذر موقت ممنوع بوده و مصداق بارز کالای قاچاق است.
- واگذاری آنها به غیر ممنوع است و تنها فرد واردکننده اجازه رانندگی با این خودروها را دارد.
- واردکننده باید جواز عبور را از کانونهای جهانگردی دریافت کنند.
- مسافران غیرمقیم میتوانند به مدت 3 ماه و بدون اظهارنامه یا تایید وجهالضمان به گمرک با خودرو شخصی خود در کشور تردد داشته باشند. طبق اعلام گمرک کشور، این مرکز با توجه به درخواست متقاضی و با داشتن عذر موجه میتواند مدت استفاده از خودرو در کشور را تا پایان مجوز تمدید کند.
- تنها مسافرانی که قبل از ورود خود حداقل 3 ماه در خارج اقامت داشته باشند مشمول این قوانین هستند.
- قبل از اتمام مهلت تردد، باید به نزدیکترین مرکز شمارهگذاری مرز خروجی مراجعه شود.
- اگر خودرو گذر موقت از مناطق آزاد آمده باشد، پس از پایان مهلت تردد باید به منطقه آزاد بازگردد.
طبق گفته معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس راهور، اگر خودرو در مهلت تعیین شده به گمرک بازنگردد، برای راننده اخطاریه صادر میشود و فرد تا 10 روز فرصت دارد خودرو را به گمرک تحویل دهد؛ در غیر این صورت مجرم شناخته شده و برای وی پرونده قاچاق خودرو تشکیل میشود.
مهرداد جمال ارونقی، معاون فنی و امور گمرکی گمرک ایران، بیان کرد که طبق آمار بدست آمده، اکنون بیش از 330 هزار دستگاه خودرو سواری گذر موقت در کشور تردد دارند. از سال 1397 تاکنون تعداد بیش از 350 هزار خودرو به دلیل عدم تحویل به موقع، قاچاق شناخته شدهاند و پرونده دارند. این خودروها شامل حدود 160 دستگاه انواع بنز، 40 دستگاه انواع بام، 40 دستگاه لکسوس، 25 دستگاه لندکروزر، 20 دستگاه انواع تویوتا، 10 دستگاه رنجروور، 8 دستگاه آئودی و 5 دستگاه نیسان هستند.
درخواست واردات خودرو به کیش و قشم
اردیبهشت 1401: سعید محمد، دبیر شورای عالی مناطق آزاد، در سفر خود به جزیره کیش بیان کرد که مقرر شده بود تا تعداد 2 هزار و 300 دستگاه خودرو موجود در اموال تملیکی به جزایر کیش و قشم اختصاص یابد؛ اما روند قضایی آن طولانی شد. بنابراین از ریاست جمهوری درخواست شده تا قبل از برگزاری جامجهانی، با واردات تعداد دو هزار خودرو به این دو جزیره موافقت کنند.
وی تاکید کرد که واردات این خودروها ضروری است و در دوران جامجهانی مورد نیاز هستند.
گذرموقتها شمارهگذاری نمیشوند
اردیبهشت 1401: سرهنگ عینالله جهانی، معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس راهور، درباره خودروهای گذر موقت گفت که تنها واردکننده خودرو میتواند از آن استفاده و رانندگی کند.
وی تاکید کرد که خرید و فروش خودروهای دارای پلاک گذر موقت خلاف قوانین بوده و افراد فریب تبلیغات فضای مجازی را نخورند؛ زیرا این خودروها هیچگاه شمارهگذاری نخواهند شد.
قانون جدید برای ورود خودرو توسط مسافران خارجی
آذر 1400: حتما میدانید که سالانه، تعداد زیادی خودرو توسط مسافران ایرانی یا غیرایرانی مقیم خارج، وارد کشورمان میشوند اما شاید برایتان جالب باشد که بدانید همه این خودروها پس از اتمام مهلت قانونیشان، از کشورمان خارج نمیشوند و میمانند!
آقای ارونقی (معاون فنی گمرک کشور) ضمن بیان این موضوع، گفته که تعداد قابل توجهی از این خودروها، پس از پایان مهلت قانونیشان، نه تنها از کشور خارج نمیشوند بلکه توسط برخی سودجیان، به افراد دیگر واگذار میشوند. به همین دلیل است که حالا شاهد تشکیل صدها پرونده قاچاق در مراجع قضایی جهت رسیدگی به این خودروها هستیم. آقای ارونقی همچنین گفته که برای جلوگیری از افزایش تخلفات در حوزه ورود خودروهای گذرموقت، دستورالعمل جدیدی به گمرکات کل کشور ابلاغ شده که خلاصه آن به شرح زیر است:
1- میزان ضمانت خروج خودرو از کشور (که باید توسط شخص واردکننده به گمرک ارائه شود)، از این به بعد معادل 3 برابر ارزش خودرو خواهد بود. در حالیکه تا پیش از این قانون جدید، این میزان، تنها معادل نصف ارزش خودرو بود.
2- هرگونه خرید و فروش، واگذاری به اشخاص غیر و حتی اجاره خودروهای گذرموقت، غیرقانونی بوده و مشمول کالای قاچاق است. بنابراین خودرو گذرموقتی که وارد کشورمان میشود، در مهلت تردد قانونیاش فقط باید در اختیار مالک خودرو یا دارنده پروانه گمرکی باشد.
3- پس از پایان مهلت قانونی تردد خودرو گذرموقت، اقدامات لازم برای خروج خودرو از کشور یا تشکیل پرونده قضایی (در صورت عدم خروج خودرو از کشور)، باید توسط گمرکی که پروانه ورود موقت آن خودرو را صادر کرده است، انجام شود.
آزاد شدن تردد خودروهای عراقی در اروند
آبان 1400: آقای سالمپور (معاون سرمایهگذاری و توسعه کسب و کارهای سازمان منطقه آزاد اروند) ضمن اشاره به رفع برخی از محدودیتهای کرونایی برای تردد خودروها، خبر داده که از تاریخ 17 آبانماه 1400، امکان تردد خودروهای عراقی در منطقه آزاد اروند، فراهم شده است.
بر این اساس، خودروهای عراقی باید در مرز شلمچه، ابتدا پلاک گذرموقت دریافت کرده و سپس میتوانند در شهرهای آبادان، خرمشهر و مینوشهر (جزیره مینو) تردد داشته باشند. البته ظرفیت پذیرش خودروهای خارجی در مرز شلمچه، هماکنون معادل 10 دستگاه در روز است که بزودی به 50 دستگاه در روز میرسد و سپس در آینده و با فراهمشدن زیرساختها و رفع کامل محدودیتها، ظرفیت پذیرش خودروهای خارجی، نامحدود خواهد شد.
شرایط اخذ مرخصی برای خودروهای پلاک اروند
تیر 1400: خروج خودروهای بالای 2500 سیسی از منطقه آزاد اروند، آزاد شد. آقای غیبی (سرپرست گمرک خرمشهر) ضمن اعلام این خبر گفته که بنا به درخواست مالکان این خودروها، خروج خودروهای بالای 2500 سیسی دیگر ممنوع نبوده و از تاریخ 2 مردادماه 1400 و با شرایط زیر، امکانپذیر شده است:
- مرخصی در سال، مجموعا دو نوبت یک ماهه است.
- بین هر دو نوبت، حداقل باید یکماه فاصله باشد.
- مرخصی خودروهای آمریکایی، همچنان ممنوع است.
متقاضیان استفاده از این مرخصی، میتوانند در سامانه گمرک خرمشهر ثبتنام کرده و بدون نیاز به مراجعه حضوری، تشریفات گمرکی را انجام دهند و فقط برای آخرین مرحله (نصب پلاک گذرموقت) به گمرک بروند.
معامله خودروهای گذرموقت غیرقانونی است
خرداد 1400: سرهنگ زارع (معاون فنی مهندسی پلیس راهور) درباره تکلیف وضعیت خودروهای گذرموقت بعد از پایان اعتبار مجوز تردد آنها گفته که اگر این خودروها از طریق مرزها وارد شده باشند، مالکان آنها قبل از اتمام مهلت تردد، باید به نزدیکترین مرکز شمارهگذاری مرز خروجی مراجعه کنند. سپس خودرو، فک پلاک شده و اسناد تردد آن نیز باطل میشود و نهایتا از طریق گمرک، به کشور مبدا برگردانده خواهد شد. همچنین اگر خودروی گذرموقت از منطقه آزاد به سرزمین اصلی آمده باشد، پس از پایان مهلت تردد باید به منطقه آزاد برگردد.
سرهنگ زارع درباره عدم خروج برخی از خودروهای گذرموقت بعد از پایان مهلت قانونی آنها نیز گفته که این خودروها مشمول کالای قاچاق هستند و در صورت مشاهده پلیس، باید توقیف شوند.
معاون فنی مهندسی پلیس راهور همچنین یادآوری کرده که هرگونه خرید خودرو گذرموقت یا فروش خودرو گذرموقت، به هر روشی غیرمجاز است چراکه شمارهگذاری دائمی نمیشوند و بعد از پایان مهلت، باید سرزمین اصلی را ترک کنند.
پلیس بدنبال 350 خودروی گذرموقت
اردیبهشت 1400: بیش از 350 خودروی گذرموقت، بدلیل عدم مراجعه به گمرکات برای تعیین تکلیف وضعیت ترددشان در ایران، مشمول خودروی قاچاق شدهاند و برای آنها پرونده قضایی تشکیل شده است.

آقای ارونقی، معاون فنی گمرک ایران، درباره این خبر گفته که طبق جدیدترین بررسی صورت گرفته از 41 گمرک اجرایی کشور، از سال 1397 به بعد، بیش از 350 خودرو گذرموقت، بدلیل عدم تحویل در فرصت قانونی به گمرکات ایران، به عنوان خودروی قاچاق شناخته شده و به نهادهای نظارتی معرفی شدهاند.
از میان این تعداد خودرو، حدود 160 دستگاه مرسدس بنز، 40 دستگاه BMW و همچنین 40 دستگاه لکسوس، 25 دستگاه لندکروز، 20 دستگاه تویوتا، 10 دستگاه رنجروور، 8 دستگاه آئودی و نهایتا 5 دستگاه نیسان وجود دارند.
طبق آخرین استعلام گمرک ایران در اردیبهشتماه 1400، علاوهبر این تعداد، حدود 360 خودروی گذرموقت دیگر نیز که فرصت تردد آنها به پایان رسیده بود، به گمرک تحویل شده و برای آنها قبض انبار صادر شده است. همچنین 330 خودروی گذرموقت دیگر نیز هماکنون در سراسر کشور، بصورت قانونی درحال تردد هستند و مشکلی از این بابت، ندارند.
در ادامه ای مقاله، درباره آخرین شرایط واردات خودروهای گذرموقت، نحوه تردد این خودروها و همچنین شرایط خرید و فروش خودروهای گذرموقت میپردازیم.
اجاره خودروهای گذرموقت
طبق اعلام پلیس راهور ناجا، شخصی که مدارک گمرک و اسناد صادره از پلیس راهور به نام اوست، تنها شخصی خواهد بود که اجازه استفاده از خودروی گذرموقت را دارد. بنابراین رانندگی با این نوع خودروها توسط سایر افراد (حتی در قالب اجاره خودرو) کاملا غیرقانونی است.
نقل و انتقال خودروهای گذرموقت
به استناد ماده 50 و 78 قانون گمرکات کشور، مالکیت خودروهای گذرموقت، امکان نقل و انتقال نداشته و حتی نمیتوان آنها را بصورت موقت، به اشخاص غیر، واگذار کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر، همچنین میتوانید مقالههای مالیات نقل و انتقال خودرو و مراحل نقل و انتقال خودرو را مطالعه کنید.
خرید و فروش خودروهای گذرموقت
طبق اعلام پلیس راهور ناجا، از آنجایی که نقل و انتقال خودروهای گذرموقت، ممنوع است، لذا خرید و فروش خودروهای گذرموقت نیز به هر روشی (حتی بصورت وکالتی یا موقت) غیرمجاز است.
مهلت تردد خودروهای گذرموقت
طبق اعلام مرکز شمارهگذاری پلیس راهور ناجا:
1- اگر خودروی گذرموقت، از مبدا مناطق آزاد به سرزمین اصلی بیاید، حداکثر تا یکماه مجوز تردد دارد.
2- اگر خودروی گذرموقت از مبدا کشور امارات وارد شده باشد، حداکثر تا یکماه، مجوز تردد داشته و تمدید دوباره این مهلت، امکانپذیر نیست.
3- اگر خودروی گذرموقت، از مبدا کشورهای حاشیه خلیج فارس (بغیر از امارات) یا از مبدا کشور افغانستان، وارد شده باشد، حداکثر تا دوماه مجوز تردد داشته و تمدید دوباره این مهلت، امکانپذیر نیست.
4- اگر خودروی گذرموقت، از مبدا سایر کشورها (بغیر از حاشیه خلیج فارس و افغانستان) وارد شده باشد، حداکثر تا سه ماه مجوز تردد دارد. ضمن اینکه بعد از این مدت، در صورت داشتن شرایط قانونی لازم، امکان تمدید مهلت تردد برای سه ماه دیگر نیز وجود دارد. بنابراین فرصت تردد شش ماهه خودروهای گذرموقت، صرفا برای این گروه است.
تردد غیرقانونی خودروهای گذرموقت
در صورت پایان زمان تردد خودروهای گذرموقت، این خودروها باید بلافاصله به گمرک مبدا برگردند و تمدید مهلت بگیرند یا تحویل شوند چراکه در غیر اینصورت، خودرو بعنوان کالای قاچاق شناخته شده و علاوه بر توقیف، مالک خودروی گذرموقت نیز به پرداخت جریمه سنگین نقدی محکوم شده و به مراجع قضایی نیز معرفی میشود.
تمدید پروانه خودروهای گذر موقت
تمدید پروانه عبور خودروهای گذرموقت اگر توسط گمرک، انجام شود باید همراه با اخذ پلاک راهنمایی و رانندگی باشد، در غیر اینصورت، تمدید پروانه را نمیتوان مجوزی برای تردد این خودروها دانست.
تبدیل خودروهای گذرموقت به پلاک ملی
تاکنون هیچ قانونی در این زمینه، تصویب نشده است و لذا امکان دریافت پلاک ملی برای خودروهای گذرموقت، غیرممکن است.
شرایط خروج خودروهای گذرموقت از کیش
طبق اعلام پلیس راهور کیش، برای فعالان اقتصادی جزیره و همچنین کیشوندان، این امتیاز درنظر گرفته شده است تا بتوانند خودروهای منطقه آزاد کیش را «بدون درنظرگرفتن محدودیت حجم موتور» و با پلاک گذرموقت به سرزمین اصلی ببرند و در مهلت قانونی، در آنجا تردد داشته باشند. تنها شرط اخذ پلاک عبورموقت برای خروج از کیش، عبارتند از:
- رنگ خودرو، طلایی نباشد.
- خودرو از برندهای آمریکایی نباشد.
- خودرو از برندهای خاص (مانند فراری، لامبورگینی و ...) نباشد.
واردات خودرو گذرموقت توسط مسافران
1- مسافران غیرمقیم در ایران، در صورت داشتن جواز عبور از کانونهای جهانگردی (در کشورهای طرف قرارداد با ایران)، میتوانند خودروی شخصی خود را به ایران آورده و حداکثر تا 3 ماه (بدون نیاز به ارائه اظهارنامه یا گذاشتن وجه ضمانت) با پلاک گذر موقت، تردد داشته باشند. همچنین در صورت درخواست مسافر، امکان تمدید جواز تردد، حداکثر تا پایان زمان اعتبار جواز عبور، وجود دارد.
2- مسافران غیرمقیم در ایران، به شرطی که تابعیت ایرانی داشته باشند نیز میتوانند از این شرایط، برای آوردن وسایل نقلیه شخصی به ایران، استفاده کنند اما به شرطی که قبل از ورود به ایران، حداقل به مدت سه ماه، در کشور موردنظر، اقامت داشته باشند.
آخرین اخبار و رویداد ها
نویسنده : مرتضی برجسته
منبع : باما