قطع سهمیه سوخت 300 هزار وانتبار فاقد بیمه
اردیبهشت 1403: سید کاظم عزیزی، معاون صنایع و انرژی ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور، اعلام کرد در مرحله سوم از اجرای ماده 48 قانون بیمه شخص ثالث، وانت بارهای فاقد بیمه مشمول اعمال عدم تخصیص سهمیه سوخت قرار میگیرند و در همین راستا اطلاعات کامل ناوگان وانت بارهای کشور که نزدیک به 3 میلیون دستگاه بوده است از حیث دارا بودن بیمه نامه شخص ثالث بررسی شد که مشخص گردید بیش از 300 هزار دستگاه وانت بار کشور یعنی بیش از 10 درصد از این ناوگان عمومی فاقد بیمه شخص ثالث بودهاند. اطلاع رسانی به این گروه از ناوگان از ماههای گذشته آغاز شده و بخشی از این خودروها پس از اطلاع رسانی اقدام به اخذ بیمه نامه نمودهاند. آمار و اطلاعات مربوط به دریافت کنندگان بیمه شخص ثالث، به زودی اعلام خواهد شد.
وی افزود ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت مکلف است از صدور هرگونه کارت سوخت و تخصیص سهمیه سوخت برای خودروهای فاقد بیمه نامه جلوگیری به عمل آورد و در تبصره ذیل این ماده بیمه مرکزی و فراجا مکلف شدهاند تا اطلاعات وسایل نقلیه را به صورت برخط در اختیار ستاد قرار دهند. با محوریت ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت و حضور فعال و همکاری دستگاههای اجرایی مرتبط ازجمله بیمه مرکزی، فراجا و شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران، این ماده قانونی عملیاتی شد و طرح ابتدا در حوزه ناوگان گازوئیل سوز اجرایی شد و سپس تاکسیهای درون و برون شهری فاقد بیمه مشمول عدم برخورداری از سهمیه سوخت قرار گرفتند و هم اکنون نیز طرح در بخش وانت بارهای فاقد بیمه در حال اجراست.
معاون ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور توضیح داد این ماده قانونی یکی از مهمترین مواد قانونی جهت هشدارعملی به جامعه هدف برای دریافت بیمه نامه شخص ثالث میباشد و اثرات اجرای آن در این خصوص تاکنون مشهود و ملموس بوده است. بیش از نیمی از دارندگان ناوگان گازوئیل سوز فاقد بیمه طی 10 ماه سپری شده از اجرای این طرح، اقدام به دریافت بیمه نامه نموده و تخصیص سهمیه سوخت آنها به روال عادی بازگشته و مابقی همچنان مشمول عدم تخصیص سهمیه سوخت میباشند همچنین در حوزه تاکسی نیز طی دو ماه اخیر که طرح اجرا شده است بیش از 20 درصد مخاطبین جهت دریافت بیمه نامه اقدام نموده و مجدداً از سهمیه سوخت برخوردار شدهاند.
وی افزود این طرح در ادامه برای سایر ناوگان فاقد بیمه شخص ثالث کشور اجرایی خواهد شد. مطابق مفاد قانون بیمه شخص ثالث حرکت وسیله نقلیه بیمه نامه شخص ثالث ممنوع بوده و ارائه هرگونه خدمات به وسایل نقلیه فاقد بیمه نامه ممنوع میباشد لذا هموطنان عزیز علاوه بر اینکه ضرورت دارد نسبت به تهیه بیمه نامه شخص ثالث و تمدید به موقع آن اقدام کنند لازم است تا نسبت به درج صحیح و دقیق اقلام اطلاعاتی در بیمه نامه اطمینان حاصل کنند تا در احصاء و تفکیک ناوگان دارای بیمه نامه و فاقد بیمه نامه، مورد شناسایی دقیق واقع شوند.
محدودیت سهمیه سوخت 9 هزار وانتبار فاقد بیمهنامه
اردیبهشت 1403: مهدی قمصریان، مدیرعامل صندوق تامین خسارتهای بدنی، اعلام کرد اطلاعات 5 هزار و 758 تاکسی فاقد بیمه شخص ثالت برای عدم استفاده از سهمیه سوخت به پالایش و پخش ارسال شده است. همچنین اطلاعات 9 هزار و 115 وانت بار که بیمهنامه آنها از سال 1397 منقضی و دیگر تمدید نشده برای اجرای ماده 48 توسط ستاد سوخت به پالایش و پخش ارسال شده است. این وسایل نقلیه در صورت تهیه بیمهنامه و مراجعه به پلیس 10+ و ثبت اطلاعات بیمهنامه در سامانههای مربوطه مجددا امکان استفاده از سهمیه کارت سوخت خود را خواهند داشت.
لازم به ذکر است که ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت مکلف است از صدور هرگونه کارت سوخت و تخصیص اولیه سهمیه یا ادامه آن برای وسایل نقلیه فاقد بیمهنامه خودداری کند.
صدور کارت هوشمند
خرداد 1401: حمیدرضا شهرکی، معاون حمل و نقل سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای، اعلام کرد که رانندگان وانتبارهای فعال در بخش حمل و نقل عمومی، میتوانند نسبت به دریافت کارت هوشمند اقدام کنند. هدف از اجرای این طرح ارتقا ایمنی تردد، ساماندهی محمولات قابل حمل، رعایت قانون الزام شرکتها و مؤسسات ترابری جادهای به استفاده از بارنامه و ارائه اطلاعات سفر ناوگان وانتبار و ... است.
وی از شرایط مشمولیت این طرح و مدارک لازم، حداقل سن 23 سال داشتن گواهینامه رانندگی مجاز، دارا بودن مدرک پایان دوره ابتدایی یا نهضت سوادآموزی، ارائه اصل و تصویر کلیه صفحات شناسنامه، کارت ملی و پایان خدمت یا معافیت دائم و دو قطعه عکس 4×3 را نام برد.
مالکان وانتبارها نیز میتوانند با شرایط و مدارک کارت وسیله نقلیه، گواهی معاینه فنی مجاز و معتبر، بیمهنامه شخص ثالث معتبر و حداکثر سن ناوگان تا 20 سال، در این طرح ثبتنام کنند.
طبق گفتههای وی، اکنون تعداد 225 هزار دستگاه وانت و 12 هزار راننده دارای کارت هوشمند هستند.متقاضیان این طرح میتوانند به ادارات کل راهداری و حمل و نقل جادهای استان یا مراکز مجاز ثبتنام و صدور کارت هوشمند در استان محل سکونت مراجعه کنند.
دلیل کاهش ماهانه سهمیه وانتها چیست؟
اسفند 1400: مسعود رضایی، مدیر سامانه هوشمند سوخت، ضمن اشاره به قانون ابلاغی سال 1398 مبنی بر تخصیص سهمیه بنزین به خودروهایی که خدمات عمومی ارائه میدهند، تایید کرد که سهمیه لیتراژی وانتبارها در اسفندماه 1400 نیز همچون ماههای گذشته، با کاهش 10 لیتری همراه بوده است.
آقای رضایی به تکمیل روند شناسایی وانتبارها نیز اشاره کرده و گفته که تمامی خودروهایی که در سامانه وزارت کشور، سامانه سازمان راهداری، سامانه مدریت حمل و نقل شهری و سایر سامانهها ثبت نام کردهاند، شناسایی شدهاند. به همین دلیل از ابتدای شروع طرح ساماندهی سهمیه وانتبارهای عمومی، ماهانه 10 لیتر از سهمیه لیتراژی این وانتبارها کاسته شده است. اما وانتبارهایی که در ناوگان عمومی فعال هستند، بعدا و براساس عملکردشان، سهمیه اعتباری برای آنها جبران میشود.
طبق گفتههای آقای رضایی، حدود 2.5 میلیون وانتبار در کشور داریم که بخشی از آنها در ناوگان حمل و نقل عمومی، دیگر فعال نیستند و بخشی دیگر نیز بصورت شخصی، مورد استفاده قرار میگیرند و لذا نباید سهمیه مازاد دریافت کنند. آقای رضایی همچنین این اطمینان را به دارندگان وانتبار عمومی داد که سهمیه سوخت آنها، هیچگونه تغییری نخواهد کرد.
تغییرات جدید در سهمیه سوخت وانت بار
اسفند 1399: شرکت ملی پخش، طی اطلاعیهای که در تاریخ 6 اسفندماه منتشر کرده، توضیحاتی درباره تغییرات سهمیه بندی بنزین وانتبارها ارائه کرده که خلاصه آن، به شرح زیر است:
1- از ابتدای اسفند 1399، نحوه اختصاص سهمیه بنزین به وانتبارهای بنزینی (تکسوز) تغییر کرده است.
2- سهمیه بنزین وانتبارها، از این به بعد، به دو روش سهمیه لیتراژی (شارژ روی کارت سوخت) و سهمیه اعتباری (شارژ روی کارت بانکی) تخصیص داده میشود.
3- سهمیه لیتراژی، در ابتدای هر ماه، برای انواع وانتبارها (هم شخصی و هم عمومی) بصورت یکسان واریز میشود. اما وانتبارهای «عمومی» که فعالیت بیشتری دارند، براساس میزان کارکردشان، سهمیه اعتباری (مازاد بر سهمیه لیتراژی) نیز دریافت میکنند.
4- سهمیه لیتراژی جدید برای انواع «وانت تکسوز»، از ابتدای اسفندماه 1399 بصورت زیر تغییر کرده است:
نوع وانت | میزان مصرف | سهیمه |
---|---|---|
وانتبار بنزینی شخصی | کم مصرف | 120 لیتر |
وانتبار بنزینی شخصی | پر مصرف | 200 لیتر |
*سهمیههای ذکر شده در جدول فوق، از ابتدای اسفند 1399 اجرایی شده است.
همچنین مالکان وانتبار «عمومی» توجه داشته باشند که معادل ریالی این تغییرات، بصورت سهمیه اعتباری در کارت بانکی آنها شارژ شده و جبران میشود. لذا هیچگونه کاهشی در میزان سهمیه سوخت وانتبارهای بنزینی فعال در بخش حمل و نقل عمومی، رخ نداده است.
5- حداکثر میزان سهمیه بنزینی که ماهانه در اختیار وانتبارهای بنزینی «عمومی» اختصاص داده میشود، مطابق جدول زیر خواهد بود:
نوع وانت | میزان مصرف | حداکثر سهمیه ماهانه |
---|---|---|
وانتبار بنزینی عمومی | کم مصرف | 120 تا 400 لیتر |
وانتبار بنزینی عمومی | پر مصرف | 200 تا 600 لیتر |
*سهمیههای ذکر شده در جدول فوق، از ابتدای اسفند 1399 اجرایی شده است.
طبق جدول فوق، وانتبارهای تکسوز عمومی، هرچقدر که فعالیت بیشتری داشته باشند، سهمیه بیشتری نیز دریافت میکنند.
تفاوت وانت کم مصرف و وانت پرمصرف
وانتها براساس نوع برندشان، به دو گروه کم مصرف و پرمصرف (مطابق جدول زیر) تقسیم بندی میشوند:
وانت های کم مصرف | وانت های پرمصرف |
---|---|
وانت مزدا بنزینی | وانت نیسان بنزینی |
وانت مزدا دوگانه سوز | وانت نیسان دوگانه سوز |
وانت پیکان بنزینی | انواع کامیونت بنزینی |
وانت پیکان دوگانه سوز | انواع کامیونت دوگانه سوز |
وانت تویوتا بنزینی | - |
وانت تویوتا دوگانه سوز | - |
*اطلاعات جدول فوق، براساس آخرین اطلاعیههای شرکت ملی پخش است.
مراحل دریافت سهمیه بنزین وانت بار
1- مراجعه به سامانه مدیریت حمل و نقل به نشانی اینترنتی utcms.ir و انتخاب گزینه ثبت درخواست «تخصیص سوخت بنزین به وانت بار».
2- تکمیل مراحل ثبت نام برای پروانه فعالیت و دریافت کد رهگیری از سامانه.
3- مراجعه به شهرداری برای دریافت پروانه فعالیت.
4- واریز سهمیه افزایشی در کارت بانکی راننده.
مدارک لازم برای ثبت نام سهمیه سوخت وانت
همانطور که در قسمت قبل نیز اشاره کردیم، ابتدا باید در سامانه اینترنتی utcms.ir ثبت نام کنید. اما برای ثبت نام در این سامانه، باید مدارک لازم را داشته باشید و در زمان ثبت درخواست، آنها را در سامانه مذکور، بارگذاری کنید. این مدارک عبارتند از:
- عکس پرسنلی مالک
- عکس کارت ماشین (پشت و روی کارت)
- عکس بیمه نامه شخص ثالث وانت
- عکس کارت معاینه فنی وانت
- تعهدنامه نصب دستگاه سیپاد فقط برای ناوگان دیزلی (دانلود فرم)
- تعهدنامه حسن انجام کار برای اشخاص حقیقی (دانلود فرم)
- تعهدنامه حسن انجام کار برای اشخاص حقوقی (دانلود فرم)
فروش سهمیه بنزین وانت
اگر میخواهید سهمیه سوخت بنزین وانت بار را به شخص دیگری واگذار کنید، حتما باید تعهدنامه محضری با اطلاعات خواستهشده و با مهر شماره ثبت، را تهیه کنید. (دانلود متن تعهدنامه)
توجه داشته باشید که بعد از ثبت درخواست شما، سهمیه بنزین وانت از این به بعد، به شماره کارت شخصی که معرفی میکنید، واریز خواهد شد.
زمان واریز سهمیه سوخت وانت
1- اگر تاریخ صدور پروانه فعالیت و ثبت آن در سامانه مرکزى قبل از پانزدهم هر ماه باشد، اول ماه بعدى، سهمیه بنزین وانت (به کارت خودرو) واریز مىشود.
2- اگر بعد از پانزدهم ماه، پروانه صادر شده و در سامانه مرکزى ثبت گردد، سهمیه ماه بعد به ناوگان وى تعلق نمىگیرد. بنابراین سهمیه سوخت وانت از دو ماه بعد، واریز خواهد شد.
به عنوان مثال، اگر ثبت پروانه در سامانه مرکزى در تاریخ 14 مردادماه باشد، سهمیه شهریورماه به وانت بار تعلق میگیرد. اما اگر ثبت اطلاعات پروانه در سامانه مرکزى در 16 مردادماه باشد، سهمیه شهریورماه به وانت بار تعلق نگرفته و سهمیه سوخت وانت از مهرماه، واریز میشود.
قابل ذکر است که در صورت شروع فاز تخصیص سوخت مبتنى بر عملکرد، تخصیص سهمیه سوخت بر مبناى عملکرد خودرو است و صرف داشتن پروانه موجب تخصیص سهمیه بنزین نخواهد بود.
دلایل کاهش سهمیه سوخت وانت بار
اگر متوجه شدید که میزان سهمیه بنزین وانت بار، درحال کاهش یافتن است یا واریز نشده است، احتمالا به یکی از دلایل زیر مربوط میشود:
- شاید پروانه فعالیت، هنوز صادر نشده باشد.
- شاید اطلاعات وانت (یا ناوگان) اشتباه در سامانه، وارد شده باشد.
- شاید پروانه فعالیت، منقضی شده اما مجددا تمدید نشده باشد.
ثبت نام راننده وانت بار در سامانه راهداری
در روش غیرحضوری، کافی است به سایت جامع سازمان راهداری مراجعه کرده و قسمت «ثبت نام وانت بار» را انتخاب کنید. در روش حضوری نیز باید به ادارات سازمان راهداری بروید و با همراه داشتن مدارک زیر، برای ثبت نام راننده یا ثبت نام ناوگان، اقدام کنید.
مدارک لازم برای ثبت نام راننده:
- حداقل سن 23 سال
- گواهینامه رانندگی مجاز
- مدرک پایان دوره ابتدایی یا نهضت سوادآموزی
- برگه سلامت جسمی و روحی
- گواهی عدم اعتیاد
- گواهی عدم سو پیشینه
- شناسنامه، کارت ملی و کارت پایان خدمت
- دو قطعه عکس 3 در 4
مدارک لازم برای ثبت نام ناوگان بار:
- کارت وسیله نقلیه
- گواهی معاینه فنی
- بیمه نامه شخص ثالث
- حداکثر سن ناوگان تا 20 سال
همچنین توجه داشته باشید که برای ترددهای برون شهری، باید اسناد حمل وانت بار (کارت هوشمند راننده، کارت هوشمند وانت بار، بارنامه و ...) همراهتان باشد.
در پایان هر ماه نیز پس از تجمیع اسناد مربوط به تردد وانت بارها و مشخص شدن مقدار پیمایش آنها، سهمیه اعتباری سوخت برای مالکان وانت بارها واریز میشود.
اخبار بنزین در ایران
مهمترین اخبار سهمیه بنزین، شامل زمان واریز سهمیه ماهانه بنزین، قیمت جدید بنزین، میزان مصرف سوخت در ایران و آمار مصرف سالانه بنزین را در مقالات زیر بخوانید:
اخبار سهمیه سوخت خودرو
مهمترین اخبار سهمیه بندی سوخت، شامل خبرهای جدید سهمیه سوخت تاکسی بنزینی و سهیمه تاکسی دوگانهسوز، سهمیه سوخت وانتبارها و همچنین سهمیه بنزین تاکسیهای اینترنتی را در مقالات منتخب زیر مطالعه کنید:
نویسنده : مرتضی برجسته